In 1979 zocht de K.P.J. een alternatief om "Amor in 't Kuuk'nhok" een nieuw elan te geven. In die tijd was de wandelsport bij de jongeren van de K.P.J. in beeld gekomen. Een aantal van hen liep mee in Nijmegen en in 1978 was een groep van zo'n twintig leden zelfs naar Parijs geweest voor een tocht van veertig kilometer door Val-de-Marne, een voorstad van Parijs.

Het plan was snel gemaakt om ook in Haarle een wandeltocht te organiseren. In 1979 werd gestart in " 't Kuuk'nhok ", dit was een heel gezellige middag en avond, maar organisatorisch ging het wandelen en het feesten niet samen. Vandaar dat het jaar daarop met de Amortocht gestart werd vanuit het clubgebouw "de Môlle". De route werd de eerste jaren uitgezet door leden van het Avondvierdaagse-comité. Na enkele jaren stopten ze daarmee en werd de taak overgenomen door enkele ervaren wandelaars uit de K.P.J.

De startplaatsen van de Amortocht werden in de loop van de tijd uitgebreid van Haarle naar Ommen, Lemele, Luttenberg, Nijverdal, Nieuw Heeten, Espelo en Hellendoorn. Zo kom je een keer in een heel ander wandelgebied met andere mogelijkheden.